Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 05:01 - Къща - музей Панайот Волов
Автор: kormoran Категория: История   
Прочетен: 5789 Коментари: 3 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Къща - музей Панайот Волов
Селище: Шумен

image

Минавайки по улица " Цар Освободител " в град Шумен, няма как да не забележите старата дървена порта, която отваря красотата на миналото ни.Там се намира къщата-музей на Панайот Волов. Той е един от организаторите на Априлското въстание. Отваряйки вратата, човек забравя за шумните строежи наоколо, както и за прашните улици. Открива се прекрасна гледка - свежа и зелена. Навсякъде има красиво оформени чемшири, а по стените са плъзнали бръшляни. В центъра на китната градинка, в кръг от чемшири е поставено старо черешово топче. Поглеждайки в дъното, се вижда малката къща, в която е израстнал Панайот Волов. Пред нея има кладенец и пейка, стояща точно под сянката на много стар орех. Къщата не е голяма. В началото семейство Волови са били заможни и са живяли в централната част на града, но по-късно се наложило да се преместят в тази малка къща, която тогава се е намирала в краен квартал. Тя е на един етаж и има три стаи. Едната е кухнята, където семейството се е хранело и все още софрата стои наредена със съдовете, които са ползвали. Има големи тави, гърнета и паници, както и малки трикраки столчета. Във втората стая се вижда къде семейството е спяло, както и масата, на която е работил Панайот Волов. Върху нея все още стои и мастилницата му, както и любимата му книга. В третата стая има разни пособия, като едно от тях е чекрък, за предене. В тази малка къща е израстнал Панайот Волов, като тук не един и два пъти са се провеждали тайни комитетски събрания, заради свободата на народа. За съжаление Панайот Волов не е успял да вкуси свободата. По време на Априлското въстание, той води четите и дава начало на въстанието. След неуспеха му, тръгва към Румъния, за да продължи делото си и е убит в близост до град Бяла на 7 юни 1876 година. Негови са думите, че русите ще дойдат да ни освободят, което и по-късно става, но той не вижда това. Отстрани на къщата има музей, в който могат да се видят много писма, снимки, документи и ръкописи на Панайот Волов. Там е изложена и неговата униформа. Видях също и софра, на която се е хранел той, както и Васил Левски преди него. Изложени са и кръст, кама, револвер и евангелие, които са служели за заклеване. Къщата се намира в близост до центъра. Цената на билетчето е 3 лева, а за ученици и студенти 1 лев. Може да я посетите през делничните дни, а в събота и неделя, само с предварителна уговорка. В музея към нея винаги има изложена постоянна експозиция, която също е хубаво да разгледате, за да научите повече за делото и живота на Панайот Волов.



Тагове:   къща,   музей,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thrasher - Последно май леко и и***а м****а. ...
16.12.2010 06:06
Последно май леко и и***а м****а. Там сега има някакво заведение. Дори и да е още цяла и да съществува, много трудно ще я намерите.
цитирай
2. crawler - Срамно е такива къщи да бъдат пре...
16.12.2010 15:30
Срамно е такива къщи да бъдат превръщани в заведения.
цитирай
3. анонимен - thrasher,
17.12.2010 10:23
тя продължава да си съществува като музей и не се намира чак толкова трудно. Заведението е ДО нея - в съседния двор, едно от най-приличните и приятните, с тиха музика, мнооооого далеч от чалгата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kormoran
Категория: Поезия
Прочетен: 148558
Постинги: 13
Коментари: 71
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930